Metal keramika

Uvođenjem metalne keramike prije više od 40 godina postignut je značajan napredak u proizvodnji protetskih nadomjestaka u prirodnoj boji zuba. Nedostaci zubnih nadomjestaka s plastičnom fasetom (npr. promjena boje radi poroznosti materijala, brzo trošenje tj. abrazija materijala) uklonjeni su primjenom zubne keramike kao materijala za izradu protetskog nadomjestka.

Nadomjesci od metalne keramike su se u međuvremenu pokazali kao standardni postupak u zubnoj protetici. Posljedična poboljšanja u području materijala dovela su do estetski optimalnih rezultata, osobito u području zubnih vratova. Rizik manje kvalitetnog vezivanja metalne kapice i materijala za oblaganje danas možemo smatrati riješenim, barem kod onih legura plemenitih kovina koji sadrže visoki postotak zlata.

U dugogodišnjoj kliničkoj primjeni metalna keramika se pokazala kao siguran i klinički isproban materijal. Metalna keramika je istovremeno i komparativni standard za procjenu inovativnih postupaka rekonstrukcije (nadomještanja) u zubnoj protetici. No, odlika metalne kapice da ne propušta svjetlost ima ograničavajući učinak na estetski rezultat nadomjeska izrađenog od metalne keramike. Osim toga, postoji i rizik pojave alergijskih reakcija na materijal, osobito kod legura bez plemenitih materijala (npr. nikal, kobalt, krom).

S druge strane, nadomjesci izrađeni od pune keramike pružaju puno veće mogućnosti zahvaljujući većoj prozirnosti i boljem propuštanju svjetla. Izvrsna biokompatibilnost i mala sklonost stvaranju plaka čine ovu keramiku idealnim materijalom za izradu zubnih nadomjestaka.

U laboratoriju koristimo visoko kvalitetne metale koji ne sadrže nikal koji može izazvati alergijske reakcije i keramiku koja se nanosi na metal renomirane tvrtke Ivoclar iz Lichtensteina.