Kombinirani radovi

Parcijalna proteza se retencijskim vezama (ankerima) može vezati na krunicu. Ove veze su nevidljive, a to doprinosi estetici (za razliku od kvačica), čvršće su te pacijentu pružaju sigurnost i udobnost.

Postizanje estetike kod proteza postižemo tako što u proteze ugrađujemo specijalno visoko kvalitetne zube koji su izrađeni od više slojeva, a to im daje visoku estetiku jer imaju translucenciju i lom svjetlosti slično kao kod prirodnih zubi, a također imaju i puno bolja mehanička svojstva (tvrdoću, čvrstoću, otpornost na lom i trošenje) od klasičnih zuba u protezi.

Kombinirani radovi sastoje se od fiksnog (krunica-most) i mobilnog (parcijalna proteza) dijela. Povezani su ”nevidljivim” zglobnim vezama (attachment), čine jednu funkcionalnu cjelinu te nema vidljivih kvačica.

Za izradu metalne substrukture mogu se koristiti:

  • plemenite legure zlata koje odlikuje visoka kvaliteta, preciznost, dobra veza sa keramikom i odlična biokompatibilnost
  • bazne dentalne legure (CO-Cr-Mo), zbog dobrih fizičko-mehaničkih i bioloških karakteristika

Estetske vrijednosti metal-keramičke nadoknade mogu biti znatno poboljšane izradom ruba krunice u keramici jer se na taj način poboljšava dubina cervikalne translucencije i transmisija svijetlosti u predjelu vrata zuba, što omogućava prirodniji izgled nadoknade.