Mali pacijenti

Zdrave prehrambene navike

Za zdravlje zubi izuzetno je važno razvijati zdrave prehrambene navike, a to podrazumijeva uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim sastojcima te vitaminima i mineralima. 

Dojenje je najbolji način prehrane jer utječe na pravilan rast i razvoj čeljusti, međučeljusnih odnosa i zubi djeteta. Zahtijeva od djeteta snažne aktivne pokrete donje čeljusti i jezika koji potiču njihov razvoj. Ukoliko majka ne može dojiti dijete, oblik vrška bočice kojom se dijete hrani, mora oponašati oblik bradavice majčinih grudi. Nije dobro širiti otvor bočice kako bi se djetetu olakšalo sisanje, već je potrebno da sisanje bude identično kao sisanje majčinih grudi. Prekomjerna konzumacija slatkiša te zaslađenih sokova i čajeva može dovesti do nastanka karijesa već u najranijoj dobi. 

Higijenske navike – ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE

Mliječni zubi imaju višestruko važnu funkciju i zaslužuju jednaku brigu kao i trajni zubi. Oni čuvaju mjesto za trajne zube, potiču normalan rast i razvoj čeljusti te sudjeluju u artikulaciji glasova.

Krovna američka stomatološka udruga - "American Dental Association" preporučuje da se s higijenom usne šupljine počne vrlo rano. Ostaci hrane, bakterije i naslage na usnoj šupljini mogu oštetiti zube već u procesu nicanja. Čim se zubi pojave u usnoj šupljini, treba ih početi nježno četkati adekvatnom četkicom. U dobi iznad dvije godine može se početi primjenjivati manja količina dječje zubne paste. Zubnu pastu s fluorom trebalo bi početi upotrebljavati čim je dijete dovoljno veliko da ju ne proguta. U razvijanju i prihvaćanju oralno – higijenskih navika kod djeteta, dobro je da roditelj bude pozitivan model djetetu te da zajedno peru zube. Poželjno je da roditelj uvijek provjeri jesu li zubi dobro oprani te da kvalitetu pranja nadzire do desete godine života.

Zubnu četkicu potrebno je zamijeniti svaka tri do četiri mjeseca jer se na njoj nakupe bakterije ili se zbog deformacije vlakna može oštetiti zubno meso. Djeca starija od deset godina trebala bi početi upotrebljavati zubnu svilu. 

 

"Budite dobar uzor svom djetetu. Redovito perite zube i odlazite kod stomatologa."

 

Redoslijed nicanja mliječnih zuba

Nicanje počinje u šestom mjesecu, a završava između 25. i 30. mjeseca

  • Između 6. i 9. mjeseca niču srednji sjekutići
  • Između 8. i 12. mjeseca niču dugi sjekutići
  • Između 12. i 30. mjeseca niču drugi kutnjaci i to uglavnom prvo donji a zatim gornji
  • U šestoj godini života niče prvi trajni kutnjak iza zadnjeg mliječnog kutnjaka-ŠESTICA

 

ŠESTICA je najvažniji zub u čeljusti i vrlo je važno zaštititi ga PEČAČENJEM FISURA tj. zalijevanjem žljebova u žvačnim plohama kutnjaka tekućim kompozitom koji sprječava nakupljanje hrane a time pojavu karijesa. Postupak je bezbolan te traje svega nekoliko minuta.

Tijek mijene zubi

- Između 6. i 9. godine dolazi do mijena sjekutića

- Između 9. i 12. godine niču očnjak i pretkutnjak

Rastom trajnog zuba korijen mliječnog se troši (resorbira), nestaje. Često trajni zubi niču iza mliječnih. Mliječni zubi se vade samo ako nema mjesta za nicanje trajnih zubi a uglavnom ispadaju sami.

Tijekom nicanja i tijekom mijene zuba, mogu nastati razni poremećaji u smještaju zuba, stoga valja budno paziti na tijek i mijenu zuba kako bi se moglo intervenirati na vrijeme. 

 

PRVI PREGLED

Stručnjaci se slažu da je trogodišnje dijete dovoljno zrelo za posjet i tretman kod stomatologa jer je sposobno komunicirati i surađivati, znatiželjno je te može mirno sjediti desetak minuta. Naravno, postoje velike individualne razlike pa je na roditelju da procijeni kada je njegovo dijete spremno. Dijete treba dovesti kod stomatologa kada ono još nema konkretne problem sa zubima da bi se priviknulo na ambijent i na liječnika te da nauči osnovne principe održavanja oralne higijene. Pogrešno je prvi put dovesti dijete kod stomatologa tek onda kada ga boli zub. To su situacije kada liječnik treba izvršiti intervenciju na malom uplašenom, bolom izmučenom pacijentu. Dijete tada nije spremno na suradnju i takve situacije doživljava kao traumu. 

Kako pripremiti dijete za posjet stomatologu? 

Vrlo je važna uloga roditelja u psihološkoj pripremi djeteta prije odlaska u ordinaciju.

- Djetetu nikako ne treba govoriti: ,,neće te nimalo boljeti, ne treba te biti strah". Upravo to navodi dijete na strah i nelagodu jer se pita zašto mu to govorite. Važno je o posjetu stomatologu govoriti pozitivno i objasniti djetetu svrhu posjeta i što ga očekuje.

- Opuštenost roditelja i stomatologa izuzetno je važna te djetetu treba dozvoliti da zadovolji svoju znatiželju, upozna prostor ordinacije, instrumente

- Roditelj se ne treba miješati u komunikaciju između djeteta i stomatologa jer kroz komunikaciju s stomatologom dijete stječe povjerenje i prevladava strah od nepoznate osobe, tj. situacije

- Dijete treba pohvaliti za dobro vladanje i hrabrost, nikako ga ne podmićivati ili odlazak kod stomatologa koristiti kao kaznu