Implantati (oralna kirurgija)

ŠTO JE ORALNA KIRURGIJA

Najčešći oralno kirurški zahvati su uobičajeno i komplicirano vađenje zubi, impaktiranih (neizraslih) i retiniranih umnjaka, resekcija korijena te vađenje zaostalih i slomljenih korijena zubi.

Umnjaci

Pacijenti često nisu ni svjesni umnjaka u ustima jer ne smetaju i ne bole. Tijekom nicanja, umnjaci mogu izazvati perikoronitis, odnosno upalu zubnog mesa. Ponekad je dovoljno samo čišćenje, ali ako se proces zakomplicira, potrebno je antibiotsko liječenje, a potom i kirurško vađenje zuba.

Resekcija korijena (apicotomija)

U slučaju neuspjelog liječenja zubnog korijena (endodoncije) pri sanaciji kroničnog granuloma preporuča se resekcija ili odstranjivanje vrha korijena. Nakon uklanjanja vrha korijena zuba, puni se kanal i na taj način se potpuno zatvara. Punjenje se najčešće vrši kroz krunu zuba, a u nekim slučajevima, i preko vrha skraćenog korijena zuba.

Ciste

Uzroci nastanka samih cista su različiti, no preduvjet je nastanak epitelnog tkiva iz kojeg se kasnije razvija cista. Epitelne stanice se umnožavaju kao posljedica udarca ili upale nakon čega dolazi do nastajanja pukotine. Ako se u ovoj fazi ništa ne poduzme, cista nastavlja svoj rast. Kirurškim putem može se ukloniti samo dio ili cijela cista.

U službi ostalih grana stomatologije

Osim spomenutih zahvata oralna kirurgija pomaže još i u ortodontskoj terapiji, implantologiji te ispravlja velike nepravilnosti i defekte lica i čeljusti. Prije postavljanje ortodontskog aparata ponekad je potrebno izvaditi pojedine zube, mliječne ili trajne, kako bi terapija bila uspješna i zubi se ispravili. U nekim slučajevima radi se i o kompliciranom vađenju zuba kirurškim putem. Da bi ugradio implantat, stomatolog mora napraviti mali kirurški zahvat. Riječ o laganom, bezbolnom i sigurnom zahvatu, koji se izvodi ambulantno u lokalnoj anesteziji. Nakon ugradnje implantata potrebno je pričekati 3-6 mjeseci kako bi ga se moglo opteretiti.

 

IMPLANTATI

Što je implantat

Dentalni implantat je nadomjestak od titana (biokompatibilan materijal) koji se ugrađuje u gornju ili donju čeljust pacijenta kao zamjena za korijen izgubljenog zuba.

Općenito o implantatima

Titan se koristi zbog svoje biološke neutralnosti, jer je vrlo važno da tkivo prihvati ugrađeno strano tijelo. To se događa tijekom perioda oseointegracije, kada usadak srasta s kosti. Ukoliko nema dovoljno koštane mase, moguće ju je obnoviti prije ugradnje implantata. Prilikom ugradnje implantata, susjedni zdravi zubi se ne oštećuju.

Kada se koriste implantati

Implantatima se rješava nedostatak jednog ili više zubi, pri čemu implantat služi kao nosač za protetske nadomjestke.

Ukoliko nedostaje jedan zub

Ukoliko nedostaje jedan zub, ugrađuje se implantat, nadogradnja i krunica. Ovisno o pacijentovoj zdravstvenoj situaciji, implantat se može ugraditi u kost i opteretiti odmah nakon vađenja zuba (ukoliko zub već nije izvađen). U ovom slučaju se na implantat stavlja privremena protetska nadogradnja i privremena krunica koje se kasnije zamjenjuju trajnima. Postavljanjem trajne krunice zub poprima potpuno prirodan izgled te nije moguće uočiti razliku između njega i ostalih prirodnih zubi.

Ukoliko nedostaje više zubi

Ukoliko nedostaje nekoliko zubi, implantati služe kao nosači mosta (u pravilu ih se ugrađuje 2 ili 4).

Potpuna bezubost

Ako se radi o potpunoj bezubosti, rješenje je most na implantatima ili proteza pričvršćena za implantate. Most na implantatima je fiksan i izgleda prirodnije od proteze. Ukoliko postoji mogućnost ugradnje više implantata (6-8) koji su statički dobro raspoređeni, može se izraditi fiksni ("cementirani") ili pomični most. Ukoliko je moguće ugraditi manji broj implantata (2-4), radi se proteza. Proteza učvršćena na implantatima je čvršća od obične proteze, no i dalje je mobilna i može se vaditi. Implantati općenito poboljšavaju kvalitetu života pacijenta te podižu pacijentovo samopouzdanje.

Postupak ugradnje

Ugradnja implantata odvija se pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolna za pacijenta. Uobičajeno traje oko dvadesetak minuta za jedan implantat. 

Trajnost implantata

Trajnost implantata je najčešće doživotna, a problem se može pojaviti kod eventualnih upala. Zato su potrebne redovite kontrole i to jedanput godišnje.